Ineke Brouwer: Een plek zonder drempels

Jan StegemanDorpstuin, Nieuws

‘Elke donderdag ga ik naar Plaats de Wereld om mee te werken in de dorpstuin. Zo blijf ik actief en onder de mensen. Nee, ik had eerder geen ervaring met tuinieren. Door de moestuintjesactie van Albert Heijn kwam ik erachter hoe leuk het is om te zaaien en te oogsten.’

Via Yvonne Westerhof ben ik toen op het spoor van de dorpstuin gekomen. Het werken in de tuin is voor mij geestelijke ontspanning door lichamelijke inspanning. Veel groentes en kruiden worden in bakken verbouwd, zodat ik op heuphoogte kan werken. Daardoor kan ik ondanks mijn lichamelijke beperking toch helemaal meedoen. Hier geniet ik van. Wat me ook aanspreekt, is dat we duurzaam tuinieren. Zo wordt er bijvoorbeeld geen kunstmest gebruikt.’

‘Je kunt gewoon jezelf zijn’

‘Ik heb inmiddels al heel wat mensen leren kennen. Dat gevoel van verbondenheid en erbij horen, is voor mij heel belangrijk, ook omdat ik alleengaand ben. We drinken altijd koffie met de groep van het atelier. Dan zitten we al gauw met een man of zestien om de tafel. De sfeer is heel positief, je kunt gewoon jezelf zijn. Er zit ook geen druk op het werk. Daardoor kan iedereen meedoen. Voor mij is Plaats de Wereld een plek zonder drempels. Ik voel me er thuis.’