Eerste Ik-denk-aan-jou-diner hartverwarmend!

Jan StegemanKeuken, Nieuws

Normaal gesproken is er iedere derde donderdag van de maand een ontmoetingsmaaltijd bij Plaats de Wereld in Vries: het dorpsdiner. Nu zijn de tafels leeg en de mensen thuis: juist nu een tijd waarop mensen wel een hartverwarmende maaltijd kunnen gebruiken.

Daarom was er afgelopen donderdag een -ik-denk-aan-jou-maaltijd. Een maaltijd die mensen die veelal alleen zijn of aan huis gekluisterd, als groet van iemand anders kregen. In alle dorpen werden maaltijden rondgebracht en die werden soms met ontroering ontvangen. “Echt een verrassing en een hart onder de riem”.

Plaats de Wereld is een activiteitencentrum in Vries dat draait om verbinding en solidariteit. Normaal gesproken een mierenhoop van activiteit, maar door de corona loopt alles anders. Veel mensen die normaal gesproken meedoen op het werelderf zitten noodgedwongen thuis, heel veel van hen behoren tot de zogenaamde kwetsbare groepen. “De impact van dit corona-isolement moeten we niet onderschatten: we horen van veel mensen dat ze depressief worden, psychische klachten toenemen en door gebrek aan structuur grip kwijt raken”, aldus Yvonne Westerhof initiatiefnemer van Plaats de Wereld.
Om de verbindingen actief te onderhouden zijn allerlei samen-doe & contact-activiteiten opgezet met steun van het Oranjefonds en Haella-fonds. Contacten onderhouden via whatsapp-groepen, voordeur-bezoek, gezamenlijke projecten om thuis aan mee te werken, het zijn enkele voorbeelden van wat we doen. Zo zijn we onder andere een mondkapjes-project gestart voor Buurtzorg. Dit was zo succesvol dat we de mondkapjes nu ook in de winkel aan de Westerstraat 26a in Vries verkopen. Het laagdrempelig meedoen & ontmoeten gaat dus gewoon door, ook al kon dit de afgelopen weken niet op het werelderf in Vries. Een van de activiteiten is het ik-denk-aan-jou-diner dat volgens de richtlijnen van de RIVM in de keuken van Plaats de Wereld door vrijwilligers wordt gekookt met oogst uit de dorpstuin. Ook in juni wordt weer zo’n maaltijd georganiseerd. Ken je iemand die je een hart onder de riem wilt steken? Via de webwinkel www.plaatsdewereld.nl/winkel kun je een diner kopen voor iemand in de regio Tynaarlo. Je geeft dan je persoonlijke groet op en dan zorgen wij dat deze persoon op de geplande datum een ik-denk-aan-jou-diner thuis krijgt met jouw groet. Vind je het een leuk initiatief maar ken je zelf niemand om het aan te geven, dan kun je ook een diner doneren. Samen kunnen we, juist in deze tijd, een grote impact hebben en zorgen voor elkaar. Dat is waar Plaats de Wereld voor staat: solidariteit en verbinding dichtbij en ver weg zodat iedereen kan mee doen!