5500 papieren vogels van hoop!

Jan Stegeman Nieuws

In Japan staat de kraanvogel symbool voor geluk. Origami-kraanvogels worden daar al eeuwenlang gevouwen om iemand geluk, gezondheid en een lang leven te wensen. Wie hebben onze positieve gedachten van hoop meer nodig dan de kinderen van nu? Het project Vogels van Hoop van Plaats de Wereld heeft als doel om samen met zoveel mogelijk mensen, 5000 papieren kraanvogels te vouwen als teken van hoop voor elk kind van de gemeente Tynaarlo. Hiernaast ook nog eens 500 kraanvogels als hoop voor kinderen die kansloos opgesloten zijn in een vluchtelingenkamp in Zuid Europa. Het kunstwerk wordt vanaf 7 maart in de dorpskerk in Vries tentoongesteld. Wie vouwt mee? Voor materialen en instructie wordt gezorgd.

Op het werelderf in Vries laten we ons graag inspireren door de veelkleurige wereld en de afgelopen maanden stonden in het teken van inspiratie uit Japan. Daar kwamen we een mooi gebruik tegen: Voor een goed doel of iemand die het moeilijk heeft wordt in Japan soms een installatie met 1000 origami- kraanvogels gemaakt om uiting te geven aan betrokkenheid en solidariteit en goede wensen. De kraanvogel staat in het verre oosten symbool voor geluk, een hoopvolle toekomst en gezondheid.

Volgens de overlevering leeft de kraanvogel 1000 jaar en een kunstwerk van 1000 vogels staat symbool voor 1000 jaar geluk en gezondheid. Dat is een hoopvolle gedachten in deze tijd van corona. Samen met kunstenares Mathilde Leonore organiseert Plaats de Wereld dit Vogels van Hoop project: iedereen kan hier corona-proof vanuit huis aan mee doen. Het streven is om 5000 papieren kraanvogels te maken, voor elk kind in de gemeente Tynaarlo 1 en 500 voor kinderen die zonder ouders in een vluchtelingenkamp in Zuid Europa zitten.

Het vouwen van een origami-kraanvogel is niet ingewikkeld en iedereen van jong tot oud kan meewerken aan dit project. Pakketjes Japans vouwpapier liggen klaar + een instructiefilmpje. Wie mee wil doen kan een mailtje sturen naar info@plaatsdewereld.nl of bellen 0645712650. Of je nu 100 kraanvogels vouwt of maar 2, iedere inbreng is welkom.