Verbinding is het beste medicijn tegen eenzaamheid

Rolf Nieuws

In de Week tegen Eenzaamheid, van 30 september tot 7 oktober, staat ontmoeting en verbinding centraal. Plaats de Wereld in Vries biedt deze verbinding structureel, en ondersteunt kwetsbare groepen om (weer) een actieve plaats in de samenleving te vinden. Dit bevordert het welzijn en de zelfredzaamheid. Vrijwilliger Ineke Brouwer vat het mooi samen: ‘Plaats de Wereld is mijn stimulans om actief te blijven. Het verbindt en geeft een gevoel van zingeving. Het is een plek om blij van te worden!’

Eenzaamheid kent vele vormen, zo weten ook Yvonne en Johan Westerhof, initiatiefnemers van Plaats de Wereld. ‘Ik heb me er de afgelopen jaren over verbaasd dat in een dorp als Vries eenzaamheid ook bestaat. Je verwacht misschien dat iedereen wel een bepaalde vorm van betrokkenheid heeft’, vertelt Johan. ‘Toch doen bij Plaats de Wereld mensen mee die geen of heel beperkt sociaal netwerk hebben. Het is dan prachtig om te zien dat ze hier een sociaal netwerk opbouwen, zingeving vinden en nieuwe vrienden maken.’

Verbindende activiteiten
Wekelijks doen 85 tot 100 mensen mee aan verschillende activiteiten. Dit is een gemêleerd gezelschap, van vrijwilligers die de activiteiten aansturen tot mensen die beperkt ondersteuning nodig hebben, iedereen kan meedoen. Johan: ‘Er zit een maximum aan de groepsgrootte, omdat we willen waarborgen dat we een goede, veilige plek bieden met aandacht voor iedereen.’ De meerwaarde is vooral dat Plaats de Wereld geen zorginstelling is. Iedereen kan meedoen en iedereen doet op gelijkwaardige basis mee. ‘Dit doet iets met je eigenwaarde en zelfbeeld; je ziet mensen hier groeien’, voegt Yvonne toe.

De kracht van lokaal
Plaats de Wereld gelooft in de kracht van lokaal. In het creëren van mogelijkheden om mensen te ontmoeten, oog voor elkaar te krijgen en connectie te maken. ‘Dát gaat eenzaamheid tegen’, besluit Johan. Vanuit deze gedachte is hij samen met Yvonne met een groep vrijwilligers in gesprek om in Assen een soortgelijke voorziening te realiseren. Ze denken mee over de invulling en brengen hun expertise in. Er wordt een handboek ontwikkeld dat als blauwdruk kan dienen voor andere locaties, om zo de kracht van lokaal breder te verspreiden.

Plaats de Wereld is dé plek binnen de gemeente Tynaarlo voor betekenisvol meedoen, ontmoeting, verbinding en beschutte vrijwilligersplekken. Meer weten of ook meedoen? Kijk dan op www.plaatsdewereld.nl en neem contact op! Of kom gewoon gezellig langs aan de Westerstraat in Vries.