Overzicht workshops

Wil je één van de workshops met een groep boeken, neem dan contact met ons op om een datum te prikken en een offerte te maken. Om je individueel aan te melden voor een workshop ga je naar 'Workshops'.

 

Eetbare natuur
Eetbare natuur

Ieder seizoen heeft zijn eigen eetbare kruiden, vruchten en zaden. In het wild groeien honderden eetbare planten. Onder deskundige leiding leer je tijdens een wandeling eetbare planten herkennen en oogsten. Ook leer je de vuistregels van veilig wildplukken. Vier keer per jaar organiseren we zo’n wildplukwandeling zodat je in elke jaargetijde weet wat je kunt oogsten.

Eetbare natuur
Fermenteren

In deze workshop leer je de basis van veilig fermenteren: van frisdranken tot ingemaakte groenten, spreads voor op brood en smaakmakers voor in de keuken. De workshop bestaat uit een theoretisch gedeelte én daarna praktisch aan de slag met groenten die je zelf mee hebt gebracht. De workshop wordt besloten met een proeverij. Je gaat naar huis met de recepten en een aantal producten die thuis verder moeten rijpen.

Eetbare natuur
Landschap schilderen

In deze workshop maak je twee kleine schilderijen. Eén voor jezelf en één die onderdeel wordt van een community-art project. We gaan op zoek naar nostalgie en mooie herinneringen van toen, vroeger, wat geweest is maar in je gevoel nog wel bestaat. Onder begeleiding van een kunstenaar verbeelden we dit landschap van jouw jeugd met acrylverf. Je mag werken vanuit je herinnering of op basis van foto’. Het tweede schilderij wat onderdeel uit gaat maken van een kunstproject blijf bij Plaats de wereld en de uitdaging is dat je dit in een bepaald kleuren pallet maakt.

Eetbare natuur
Bakken met granen: meer dan bloem

Natuurvoedingskundige neemt je in deze workshop mee in de wereld van granen want er is zoveel meer dan alleen tarwebloem. Welke granen er zijn, hoe je ze kunt gebruiken en natuurlijk ook wat je lijf er aan heeft, komt aan bod. Naast een theoretisch gedeelte gaan we ook de keuken in om te experimenteren en een paar lekkere baksels te maken. Na afloop van de workshop is het mogelijk om als vrijwilliger op (twee)wekelijkse basis mee te werken op de bakochtend bij Plaats de Wereld.

Eetbare natuur
Groen huishouden

In deze workshop doe je inspiratie op hoe je in je dagelijks leven groene keuzes kunt maken m.b.t. schoonmaak- en wasmiddelen. Je leert zelf schoonmaakproducten maken. Je gaat naar huis met een leuke set schoonmaakmiddelen en de recepten zodat je thuis ook aan de slag kunt.

Eetbare natuur
Workshop verhalen vertellen

In deze workshop leer je hoe je van een zelfbeleefde gebeurtenis een verhaal maakt en hoe je dat verhaal kunt vertellen. Van tevoren krijg je alvast informatie, zodat je op de workshop echt aan de slag kunt. In deze workshop gegeven door theatermakers en regisseurs, leer je hoe je in tien minuten een pakkend verhaal vertelt over iets uit je eigen leven. Vind je dit leuk om te doen, dan mag je tijdens een levensverhalentheateravond later in het seizoen, je verhaal voor publiek vertellen, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Eetbare natuur
Landschap vilten

Schilderen met wol in deze viltworkshop waarin je je laat inspireren door het landschap uit jouw jeugd. Natuurlijke vezels als wol, zijde, ramie en mohairkrullen vormen de basis van deze workshop. Je leert hoe je een sprekende compositie legt en details aanbrengt met voorvilt. In deze workshop maak je twee schilderijen. Eén voor jezelf en één dat onderdeel gaat uitmaken van een community-art project en een groot kunstwerk vormt van een mozaïek aan geschilderde en gevilte landschappen.

Eetbare natuur
Takken vlechten

Overal in de wereld worden manden gevlochten van natuurlijke materialen. In Nederland wordt dit oorspronkelijk vooral met wilgentenen gedaan. In deze workshops komen verschillende technieken van het vlechten met wilgentenen en andere takken aan bod. Je vlecht je eigen oogstmand met een tak als hengsel. De bodem, de rand, de zijkanten: ieder onderdeel van een vlechtwerk wordt met een bepaalde techniek uitgevoerd voor een stevig en duurzaam resultaat. De workshops takken vlechten zijn zowel geschikt voor beginners als voor gevorderde vlechters.

Eetbare natuur
Basisprincipes kleurenleer en kleur mengen

Basisprincipes kleurenleer en kleur mengen: In deze workshop maken we de kleurencirkel van Johannes van Itten, zodat je inzicht krijgt in hoe bepaalde kleuren zijn opgebouwd en hoe je het beste kleuren kunt combineren.

Eetbare natuur
Mozaiek van oud servies

Mozaïeken is een prachtig en tijdrovend ambacht. In deze workshop die uit twee bijeenkomsten bestaat, leer je de basis. Eerst maak je een ontwerp dat je vervolgens met stukjes aardewerk en porselein uitvoert tot een mozaïek. In de tweede les voeg je je mozaïek en werk je het verder af. Je mag zelf een dienblad of klein plantentafeltje meebrengen (de kringloop heeft er genoeg) of je werkt op een plank die je later kunt omlijsten. Ook mag je zelf oud servies meebrengen.

Eetbare natuur
Shampoo en Conditioner

Shampoo en conditioner zonder verpakking. In deze workshop ga je aan de slag met natuurlijke oliën en ingrediënten en maak je een voor jouw haar en hoofdhuid geschikt shampooblokje en evt. Conditioner. Veilig werken is hierbij een belangrijk aandachtspunt want shampoo maken is geen koud kunstje, maar een precies werkje. Je leert hoe je dit veilig doet. Je krijgt het product en het recept mee naar huis.

Eetbare natuur
Papierscheppen

In deze workshop staat het recyclen van oud papier tot nieuw papier centraal. Het ambacht van papierscheppen wordt sinds 105 BC beoefend en de basistechnieken zijn weinig veranderd.

Eetbare natuur
Puur Plantaardig Koken

Koken zonder dierlijke ingrediënten: gezond, lekker én goed voor de wereld. In deze workshop krijg je uitleg over de basisprincipes en leer je alternatieven voor zuivel en ei. Je leert hoe je zelf vleesvervangers, hoofdgerechten, gebak en maaltijdsoep maakt. De workshop wordt besloten met een proeverij en de recepten krijg je mee.

Eetbare natuur
Kruidenapotheek: Insecten

Dat insecten nuttig zijn weten we, maar ook dat ze soms heel lastig kunnen zijn. Met geneeskracht uit de natuur kun je voorkomen dat je wordt geprikt en kun je insectenbeten verzachten. In deze workshop leer je hoe je dit doet. Je maakt een antimuggenspray en een crème om insectenbeten te verzachten. Beide zijn ook geschikt voor kinderen. Deze middelen hebben geen nare gevolgen voor insecten en komen ten goede aan jouw gezondheid.

Eetbare natuur
Gezond vegetarisch koken

Hoe bereid je een volwaardige vegetarische maaltijd? In deze workshop leer je de belangrijkste principes, hoe je een menu samenstelt en wat volwaardige voeding voor je lichaam en gezondheid betekent. Naast een gedeelte theoretische uitleg over voedingsleer, ga je zelf aan de slag in de keuken. Deze workshop is geschikt voor mensen die wat vaker vegetarisch willen eten én voor degenen die een vegetarische leefstijl hebben, maar meer willen leren over de impact van voedingsstoffen op hun gezondheid.

Eetbare natuur
Natuurlijke verzorging: Zonnebrand

Met de zomer voor de deur is een veilige bescherming tegen gevaarlijke UV-straling belangrijk. In deze workshop leer je hoe je met de beschermende en verzorgende eigenschappen van pure oliën en andere natuurlijke ingrediënten een veilige, verzorgende zonnebrandcrème of lotion maakt. Natuurlijk neem je het product mee naar huis + de recepten

Eetbare natuur
Natuurlijke verzorging: deodorant en bodylotion

Tijdens deze inspirerende en praktische workshop leer je, een op jouw huidtype en wensen afgestemd deodorant en (blokje) bodylotion te maken. Je leert de principes van veilige natuurlijke cosmetica en gaat met de producten en recepten naar huis.

Eetbare natuur
Kruidentuin

Na een presentatie over het kweken van kruiden gaan we naar buiten en nemen verschillende categorieën kruiden in de kruidentuin en bakken onder de loep. Je maakt een eigen ontwerp voor je kruidentuin: welk soort kruiden wil je kweken en voor welke toepassing? Je beplant een minikruidentuin in een kist en deze neem je aan het eind van de workshop mee naar huis, zodat je het hele seizoen kunt genieten van verse kruiden. Tijdens de workshop komen allerlei aspecten van het verbouwen van kruiden aan bod, zoals grondsoort, voeding en standplaats. 

Eetbare natuur
Bloesemlimonade

In het voorjaar hangen de bomen en struiken vol met bloesems waarmee je heerlijke zomerlimonade en frisdranken kunt maken. Hoe je dit doet, leer je in deze workshop. Na een korte inleiding over ‘wild-plukken’ gaan we naar buiten om bloesems te oogsten. Vervolgens maken we hier frisdranken en siropen van. De workshop wordt besloten met een proeverij en natuurlijk krijg je de recepten en limonade mee naar huis.

Eetbare natuur
Ecoprint

Een tweedaagse workshop waarin we inzoomen op de kleurkracht uit de natuur: verfplanten, verfbaden en ecoprints/afdrukken van bloemen en bladeren. Je leert om verfbaden te maken, hoe je afdrukken maakt van blad en bloemen en hoe je met een kleurdekens een scherpe print van natuurlijke materialen krijgt op zijde, katoen, linnen en leer. Bij goed weer vindt de workshop buiten plaats in de dorpstuin waar je naar hartenlust kunt experimenteren met bladvormen en bloemen. Het is mogelijk om 1 dag te volgen i.p.v. 2.